Niat Puasa & Doa Berbuka Puasa Dalam Rumi


 Salam. Ahlan Wasahlan ya ramadhan ! Pertama sekali Anem nak mengucapkan selamat menjelang bulan Ramadhan, sedia semua? yeah !. Insyaallah dapat kita mencium lagi haruman bulan mulia ini. Di bawah ini Anem sertakan bacaan niat puasa , doa berbuka puasa dalam jawi dan rumi serta video bacaannya *dari upin ipin untuk didengar* . Comey3.

*NIAT PUASA RAMADHAN DAN DOA BUKA PUASA BOLEH BACA SAMPAI HABIS KE BAWAH*
*BARU UPDATE NIAT PUASA GANTI 27/6/12* 


Niat puasa ganti / puasa qada' dalam rumi :


نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala

*sebut qada' - e , macam sebut 'an adae' dalam niat puasa di bulan ramadhan .

*ramadona - dho adalah huruf dod - sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

Wallahualam : Ada baca satu artikel mengenai puasa ganti menyatakan "Jika anda berazam ingin melakukan qadha' puasa sebelum menjelang fajar, maka itulah yang dikatakan niat. Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat." [ rujuk sini : puasa sunat ganti ]


Niat Berpuasa Harian:

Nawaitu sauma ghodin an’adae fardisyahri romadhona hazizhi sanati lillahhi ta’ala.











Maksud:

“Sahaja aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala.”

Niat Berpuasa Sebulan :


Nawaitu sauma syahri ramadhana kulihi lillahitaala

Maksud:

"Sahaja aku berniat berpuasa keseluruhan pada bulan ramadhan ini kerana Allah Taala"


Doa Berbuka Puasa:


Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin









Maksud:
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Jika ramai-ramai : ganti 'tu kepada 'na' (ganti saya kepada kami )

Allahumma laka shumna wa bika amanna wa ‘alaa rizqika aftharna birahmatika ya arhamarrohimin

Ertinya:
Ya Allah bagi Engkau kami berpuasa dan dengan Engkau beriman kami dengan rezeki Engkau kami berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa Selepas Berbuka Puasa

Maksud:
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu. 

-

Sebaik-baik doa berbuka puasa ialah doa yang diwariskan oleh Nabi kepada umatnya. Ketika berbuka puasa Nabi membaca,
“Telah hilang rasa haus dan telah basah segala urat, semoga kami tetap berpahala, insya Allah”. (Hasan, Hadis Abu Dawud, Daruqutni dan Al-Hakim)
_____


Pautan lain yang berguna untuk semua, Boleh baca , Meh klik link di bawah:

Jika mahu tahu syarat sah puasa, syarat batal puasa,  apa yang makruh , mengandung di bulan puasa boleh puasa ke tak, hukum merasa makanan dan bercium (suami isteri) di bulan ramadan , tentang suami isteri baru berkahwin (pengantin baru), pendek cerita, semua tentang puasa , ulangkaji sini, meh :

Segalanya tentang Bulan Ramadhan / Bulan Puasa (Ulangkaji)

 

Kesilapan kerap di bulan ramadhan : 


Jika nak tahu soal jawab tentang puasa menjelang Ramadhan , di sini : 
Soal jawab tentang puasa

Tahap puasa kita di mana ? :
3 Jenis tahap puasa
_____

Sekian, Jazakallahu khayran jaza' :)


*Ejaan rumi mungkin sedikit tidak serupa dari bacaan arabnya. *
P/S : Nanti tengok anak bulan , ok semua, -Jangan puasa yang yong, siang-siang buka periuk:P 

Jika sudi like facebook Anem Arnamee ya . terima kasih :)

 


37 yang menasihati:

  1. lame xsggh cni :)

    ade jgk ek niat utk sebulan puasa.. sblm ni niat sbulan puase tu niat lam hati cmtu je.. btw thnx 4 d info anem!

    slmt pose! :))

    ReplyDelete
  2. Salam...

    bagus anem kongsi ilmu yang sangat berguna kat sini...teruskan lagi k...:)

    ReplyDelete
  3. time kasih utk niat puasa sbulan tu...hehehe

    slmt bpuasa

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa!
    hehe.
    ;)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah.bagus entri nih.
    boleh jadi note utk semua.
    :)

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa ye. niat puasa dah buat tunggu nak baca doa bukak puasa nanti je ni. hehe

    ReplyDelete
  7. selamat berpuasa Anerm
    :-)

    ReplyDelete
  8. tehee :D mmg comey sgt. selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  9. wah terbaeklah sis!slm 1 ramadhan ye.sggh sini nk godek entri he3....

    ReplyDelete
  10. selamat berpose k :)

    ReplyDelete
  11. gmbr first tu, seb baik aku bru bkk..kalu siang td, mau meleleh...

    ReplyDelete
  12. lengkap semua niat :)
    thanks for sharing .
    btw, sedapnyeeee ayam percik :D

    ReplyDelete
  13. Comel je dengar Upin & Ipin baca niat dan doa tu. Salam Ramadan yang terbaik!

    ReplyDelete
  14. terima kaseh

    Glamer lagi bulan ni.http://gilamodified.blogspot.com/2011/08/glamer-lagi-aku-bulan-nie.html

    ReplyDelete
  15. thanks atas perkongsian ini...;)

    ReplyDelete
  16. mohon share di www.strongdimi.blogspot.com
    Terimakasih.

    ReplyDelete
  17. @~CiK TiNieY~ : Salam kak, insyaallah doakan :D
    @zEri sAfEerA : Kan..comeyy3
    @||aLeaSaRa|| : Sila2lah :)
    @Fayyazmi : Kan..sdapp
    @DiMi: Dibenarkan..:D

    ReplyDelete
  18. terima kasih berkongsi ilmu.... dan terima kasih kerana kongsi link dari rakan2 blogger..

    ReplyDelete
  19. Anonymous10:51 AM

    Kalau mahu qadha puasa? Apakah yg patut dibaca? Dan bila berbuka untuk puasa yang diqadha, ia seperti biasa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. niat qada' puasa begini :

      نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

      - Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala

      *sebut qada' - e , macam sebut 'an adae' dalam niat puasa di bulan ramadhan .

      *ramadona - dho adalah huruf dod - sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

      Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

      -ya, bila berbuka puasa ia seperi biasa . doa buka, bacaan sama :)

      Delete
  20. Anonymous8:42 PM

    salam info yg lengkap mohon tumpang copy right link utk d post d fb, demi kepentingan bersama :) tima kasih...

    Poye Rockers

    ReplyDelete
  21. salam. silakan sebar2 kan untuk semua .terima kasih ya, daripada anem :)

    ReplyDelete
  22. Anonymous2:15 PM

    Salam
    Mohon untuk copy and paste :)
    Terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anonymous , sila kan. sama-sama kita berkongsi :)

      Delete
  23. slm ramdhn..info yg menrik psl puasa..perfect..hehe kalau ada masa jemput jenguk blog saya plk ye http://kakiblogger.mygeng.org/#s01

    ReplyDelete
  24. terima kasih bacaan niat berbuka puasanya

    ReplyDelete
  25. as salam..nak mohon copy kat blog blh..menarik sgt..padat..ringkas dan senang di fahami...

    ReplyDelete
  26. Terima kasih dan selamat berpuasa di bulan yang mulia ini...:)

    ReplyDelete
  27. Anonymous11:07 AM

    selamat berpuasa semua.... thanks for d info anem.... i like it...simple... salam ramadhan...

    ReplyDelete
  28. singkat,padat n sgt jelas..juga mudah utk di fahami..trm ksh Anem utk info yg sgt b'manfaat ni n utk kaum muslim dmn pun brda,met memunaikan ibdh puasa..moga lancar n berkah..aamiin ya robb.

    ReplyDelete
  29. sangat bermanfaat bagi saya
    saya suka blog nya
    terima kasih sudah berbagi
    salam dari tetangga seberang
    silahkan berkunjung ke blog saya ya di gustilubis.blogspot.com
    thanks

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection Personal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee